Pages

Saturday, March 30, 2013

Borgen


"Borgen" е страхотен сериал. Абсолютно задължителен. Знам, че вие е писнало от политика предвид политическият ни живот напоследък и по принцип, но пък според мен това е дори причина. 

"Borgen" се превежда буквално като "Замъкът" - така в Дания наричат замъкът Кристианборг, в който се помещават изпълнителната, законодателната и съдебната им власт. Сериалът разказва как за първи път се качва на власт и управлява жена министър председател,  без задължилтелно да е търсена аналогия с реалната такава.

Първата жена министър председател на Дания се казва Хеле Торнинг-Шмидт, лидер е на Социалдемократите и управлява от 2011 до сега. В сериала главната героиня се казва Бригите Нюборг и е лидер на центристка партия, чиято политика е най-близка до Радикално либералната партия в Дания. Сериалът не е биографичен, но все пак фризират и обличат главната героиня като Торнинг-Шмидт.

Sidse Babett Knudsen в пилотния епизод в сцената на последния предизборен дебат.

Политиката


"Borgen" е вдъхновяващ. Връща ти вярата, че все понякога добрите идват на власт и въпреки тежките битки взимат правилните решения. Нюборг е от добрите, поне според мен. Тя вкарва повече жени в министерски съвет и в бизнеса, работи за зелената енергия, опитва да спре войни в Африка, въобще тя е министър председател мечта. В същото време е или по-скоро с времето става изкусен политик -  силна, пресметлива, мисли няколко хора напред, преценява противниците си, опитва се да играе играта по правилата, но и да постига това, за кое се бори.

Медиите


Медиите са вторият голям персонаж в сериала. През цялото време взаимодействието им с политиката и политиците върви като паралелна история. Както знаете, тоест вероятно знаете, свободата на словото е болезнена тема в Дания. Темата повече се върти около пресата и отразяването на исляма, аспект, който не е засегнат в "Borgen", но пък виждаме как пресата работи и или би трябвало да работи - от какво се случва около дебати, през как се използва информация и се решава какво влиза в новините, до намесата на таблоидите в личния живот да известните, дори когато това го застрашава.

Какво се случва с личния живот на успелите жени

 

 Личната история


Насред политика и медии, като теглиш чертата, "Borgen" е личната история на една жена, която постига страхотен успех и как това се отразява на нея и семейството й. Каква е ролята на мъжа на силната, успяла жена и къде остават децата; как се балансира, или по-скоро не се балансира, успешно между семейство и кариера; има ли право успялата жена на забежки и какво се случва с личния и сексуалния й живот. Тази страна на нещата е прекрасно разработена.


Асбек в ролята на Каспър Юл, spin doctor на Бригите Нюборг

 Персонажите


"Borgen" е пълен със ярки и силни герои от главната героиня и семейството й, през медийният й консултант (в ролята Johan Philip Asbæk), който си заслужава отделен сериал, останалите политици и образите на основните журналисти. Образът  на съпругът се оказва централен, защото както казва един от силните герои: "Работата на жената на министър председателят е да е  жена на министър председателят. Уви в твоят случай това е мъж и той ще трябва да направи някои жертви.". За мен лично мъжът на Бригите не се справя, но все пак това не го прави по-малко страхотен като герой и чудесно изигран от Mikael Birkkjær, както и да се чета това. 

На кратко


"Borgen" ни вкарва зад кулисите, но по един страхотен европейски начин. Произходът на сериал е сред най-големите му плюсове, въпреки че ще се наложи да гледате внимателно. Първите два сезона се намират по торентите с английски субтитър. На пръв поглед това изглежда затормозяващо, защото аз лично съм свикнала да правя 100 неща докато зад мен върви поредния американски ситком. С "Borgen" не се получава точно така. Иска сида седнете и да гледате внимателно. Обаче си заслужава!

Вижте и трейлъра.

2 comments:

  1. Събина, много ти благодаря, че препоръча този сериал! Наистина е удоволствие да се гледа нещо качествено, сериозно и човешко. Вече заглеждам втори сериал, препоръчан от теб. Поздравления за добрия вкус!

    ReplyDelete