Pages

Monday, December 17, 2012

The Walking Dead

The Walking Dead и анализите, които всеки епизод провокира в Slate.com, Grantland.com и редициа други издания (сред които и Forbes) ме накараха да създам този блог. И по-точно един конкретен момент от втория сезон на сериала, които ме вкара в доста разпалени дискусии и спорове.

В момента тече зимната пауза на третия сезон, които Glen Mazzara успя да възкреси след кошмарно забатачения втори сезон (бавно развитие на действието, скучни герои и лични драми достойни за  латиноамерикаскси сериал).

За незапознатите, The Walking Dead е сериал, базиран на комикс, в който действието се развива около група оцелели зомби апокалипсис. А това е въпросната сцена, която разбуни духовете...



Малко предистория: Шейн и Отис се познават от 24 часа. Отис по погрешка гръмва сина на най-добрия приятел на Шейн. Мъжете в групите оцелели и на двамата са кът, а са основни източници на защита срещу зомбита и набавяне на храна. След ловния инцидент, Шейн и Отис се впускат на мисия да намерят медикаменти в училище/болница бъкано със зомбита. Нещата се оплескват, Шейн скача от втория етаж и кълчи крак, Отис пък е доста далеч от физиката на бог Аполон...

Въпросът за "стария морал" и "новият/постапокалиптичен морал" се дъвче от самото начало на сериала. Имат ли място старите норми и разбирания в новият свят или новите обстоятелства изискват нови норми на поведение? Сериалът изобилства с моменти, които повдигат този въпрос (The Governor  в Сезон 3 е просто поточна линия за такива дилеми). 

Аз лично залитам все повече към лагера на тези, които твърдят, че новият свят изисква нов морал и етика, само най-адаптивните, не най-силните имат шанс.
Само Карл има шанс в този нов свят!
Конкретно в случая с Шейн и Отис: Аз съм напълно ОК с решението на Шейн. Да остави Отис за примамка, увеличава шансовете му да оцелее (не е ясно с колко точно, но все пак му увеличава шансовете) и в контекста на добруването на цялата група, по-добре един мъж да оцелее, отколкото и двамата да загинат (колкото и морално възвишени да са, мъртви/зомбирани не са от никаква полза). Разбира се, факта, че Отис и Шейн не са близки, също помага за решението на Шейн.

И да, смятам, че само хора като Карл, които е ограбен от детсво и се превърща в zombi-annihilator
имат шанс в този нов свят.

No comments:

Post a Comment