Pages

Thursday, December 13, 2012

Generation Kill

Generation Kill се мъдреше на харда ми от няколко месеца. Темата за войните в Ирак и Афганистан не ме привлича особено, но нямаше как да подмина сериал от създателя на култовия The Wire ("The Wire is not merely the best show on television now, but the best show that has ever been on television.").

Събота късен следобед, навън е мрачно и студено, леко скептично пускам първия от 7те едночасови епизода...До края на деня съм изгледал 4 епизода с паузи само да разходя кучето и да ям.

Generation Kill се оказа по-малко Black Hawk Down (яки батални сцени в градска среда) и повече Jarhead. Всъщност като съдържание, сериалът се доближава най-близко до "Голите и мъртвите" на Норман Мейлър. 50+ години след събитията описани от Мейлър, ситуацията в армията почти не се е променила - некомпететност, ирационалност, бюрокрация, решения водени от лично его и амбиции за сметка на реални стратегически цели ("The Godfather wants his airport tonight!"). На моменти имах чуството, че гледам римейк на Office Space, само че корпоративната  среда е заменена с хора във военни униформи насред пустинята. 

Самото действие развива в Ирак, първите дни на атаката. Батальон от елитни морски пехотинци водят офанзивата (не очаквайте сцени в стил Рамбо). Богата амалгама от герои - бели, черни, латиноси, уигар (бял който се смята за черен), натегачи, психари, връзкари... събрани на едно място. В центъра на събитията е Alexander Skarsgård и неговият отряд, който е придружавани от журналист на Rolling Stone.

Помня Skarsgard от Zoolander - безмозъчен фотомодел. Не съм го гледал в сериала True Blood, но определено ме впечатли в Generation Kill - супер успешно се превъплащава в образа на сержант Брад "Iceman" Колбърд.

Образът на Колбърт ярко контрастира на фона на другите морски пехотинци, които са в армията заради парите или за да отърват панделата. Той е елитен боец, лидер, високообразован и произхожда от богато семейство. Въпреки това около него винаги витае едно усещане за меланхолия и печал, като аристократ постъпил в редиците на Френския легион...
Най-впечатляващото при Колбърт е, начинът, по който успява да сплоти и води хората около себе си - хора, събрани случайно, произхождащи от различни социални среди, с различно образование и интелект.

Това е една от любимите ми сцени от сериала - самоубийствена нощтна мисия, Колбърт очевидно не в настроение и си дава сметка какви са рисковете пред него и хората му. И все пак, за да повдигне духа на хората си,започва да имитира Big Gay Al от South Park.



А тук виждаме Колбърт Войнът Завоевател:



В заключение мога да кажа, че Generation Kill беше едно страхотно попадение, страхотни 7 часа. Не очаквайте престрелки и гърмежи, пригответе се за нормални човешки взаимоотношения и реакции в критични ситуации.

No comments:

Post a Comment