Pages

Friday, August 22, 2014

Halt and Catch Fire


Halt And Catch Fire със сигурност е сериал, който е минал незабелязан от мнозина, а за мен беше един от хитовете това лято. За разлика от мокументарито на Майк Джъд - Silicon Valley, H&CF ни праща в зората на персоналните компютри и ни спестява фарт шегите (Най-добрата сцена от Silicon Valley!).

Явно AMC са набрали инерция с Breaking Bad и The Walking Dead, и както HBO след The Wire, започват да тестват сериали с по-сериозно съдържание и кратки формати (10 серии). 

Сериалът умело вплита теми като корпоративна култура, как се формира ефективен екип, какво е визия, социални теми като спин, хомосексуализъм, мястото на жените в ИТ индустрията.  Всичко това на фона на офиси, в които се пуши, няма мобилни телефони, компютрите са по 50 кила, пънк и диско музика от ранните 80те.

В книгата си "Doing Capitalism in the Innovation Economy", William Janeway разглежда същия този период от развитието на ИТ индустрията. Той изтъква нещо много интересно - често пазара е залят от инновативни технологии, които никой не знае как да използва в началото. Самият той, като финансов инвеститор, е участвал в не един подобен проект. Halt and Catch Fire изобилства от такива примери - LCD екрани и портативни устройства, саундкарти, интернет - все неща, които са присъствали на пазара още 83та година, но никой не е съзнавал потенциала им и как точно да извлече ползи.

Освен с нивото на реализъм, сериалът грабва и с героите. Lee Pace има леко вид бледа версия на Клайв Оуен, но пък персонажът му не спира да бълва изненади, а накрая дори може да го оцените и харесате.

Toby Huss в ролята на Bosworth определено ми стана любим герой. От див тексаски корпоратоивен селянин до...е ще видите сами.

А да, подгответе се за малко изненадващ край.

No comments:

Post a Comment