Pages

Wednesday, July 2, 2014

The Leftovers

Миналият понедленик бях поканен от HBO България на премиерата на новия HBO сериал The Leftovers. Събитието се състоя в One More Кино до НДК - бира, мезе и късмет, че не ни запраска дъжд.

Събитието започна с The Making of The Leftovers, което беше бъкано със спойлери и лафове от сорта "Много исках този герой да изглежда еди как си, той се държи така защото ала бала". Честно казано искам сам да разкривам героите и да тълкувам поведението им, не някой да ми го смила и да ме вкарва в коловози.

Накратко за самият сериал - един ден всеки 5 човек на земята изчезва без следа и сериалът проследява живота на тези, които са останали тук. В това отношение The LeftOvers страшно напомня на Flashforward   и дано да не последва неговата съдба (добра фабула, верни фенове, слабо изпълнение и бързо канселиране).

Другото, което нагарча е превода на заглавието на сериала - Останалите. Да, сериалът е фокусиран върху останалите на Земята, но leftovers значи остатъци (от храна, от баничката ти, от манджата ти) и носи леко негативен заряд, който се усеща и в самите герои и начинът, по който интерпретират събитията и се справят с последствията им.

За сега възнамерявам да дам шанс на сериала, поне още 3-4 серии, въпреки че имам притеснения, че сериала може да страда от синдрома на Дейвид Линч - отлична фабула и невъзможност да се изведе качетсвено до смислен завършек (Tween Peaks, Flashforward, Lost (сценаристът на Lost участва и тук).