Pages

Tuesday, May 21, 2013

Banshee - Season 1 Recap


"Banshee" е амбициозен продукт на Cinemax, тв канал по-известен със софтпорн продукциите си. В духа на HBO и Showtine, Cinemax са решили да плеснат техен трилър сериал с доста цици и насилие.

На кратко Антъни Стар играе Лукас Хууд, фамозен крадец изкарал в панделата повече от 10 години, който след излизането си от панделата взима самоличността на шерифа на привидно заспалото градче Banshee в щата Пенсилвания. А да, и докато дели времето си като блюстител на реда и крадец, Хууд се опитва да си върне и мацката, която има ново семейство (съпруг прокурор, две деца, къща с двор, две коли...американската мечта).

Плакатът на сериала и opening credits къртят.



Много успешно създават усещане за мръсни тайни, неща изровени от миналото и загадки.

НО...

За съжаление сценарият е доста далеч от атмосферата и очакванията, които плаката и opening credits създават. Тайните от миналото са си там, но няма истинска мистерия и нaпрежение липсват.

Епизодите следват модела: батална сцена (як юмручен окютек), секс сцена, втора батална цена (пуцание с пистолети или пак юмручен окютек), секс сцена, сцена подготовка за фона на окютека и ебанието в следващие епизод. Болшинството от батални сцени са като от треторазреден екшън филм от зората на карирата на Арнолд Шварценегер (осебено първия и последния епизод)

През цялото време не ми стана какъв е the end game на Хууд - ок, иска да си върне мацката и да духне с кинти от крадени диаманти, но как точно я вижда тази работа. Също така, Хууд е и доста неадекватен в ролята си на шериф и не прави сериозни опити да се прикрие. 

Ролята на мацката на Хууд е поверена на Ivana Milecevic и в началото е супер объркващо защо са я дали на някой с толкова славянско излъчване.


В последствие се разбира, че героинята е дъщеря на украйнски мафиот. Хууд и мацката го изпържили на времето и за да я спаси, Хууд се оставил ченгетата да го хванат, а тя духнала с крадени диаманти...

Украинският мафиот е просто бижу. Респект за Ben Cross, който успява да надскочи всички клишета за източноевропейските мафиоти и да създаде един наистина дистърбинг герой.


The dude is plain fucking scary & disturbing. 

Ако имате свободно време и сте фен на окютека и сте ценител на хубавите цици - Banshee става да си оплатните времето.

За сега смятам да гледам и втория сезон, но сериалът си е доста посредствен.

Monday, May 20, 2013

House of Lies - Season 2 Recap

Преди време писах за House of Lies. Вторият сезон наистина поема от точката, в която свърши първия сезон, но поема по нов път. Секси имиджът на консултанта и борбата за баланс между кариера/амбиции и семейство са оставени на задан план, но без да се посегне на ексцентричните клиенти и заплетени бизнес казуси.

В този сезон Гордън Геко и "Wall Street" елементът в сериала отстъпват място на един по-интимен поглед върху вътрешно-корпоративните борби за надмощие (corporate politics) и амбициите и страховете на тези, които обитават пространството между middle management и top executives.

Не съм сигурен, до колко тази нова сюжетна линия е заимствана от книгата на Martin Kihn, "House of Lies: How Management Consultants Steal Your Watch and Then Tell You The Time", но определено ми допадна и беше достатъчна причина да си набавя книгата и скоро ще имам отговор на този въпрос.

Какво предстои в третия сезон...След тоталния разпад/климакс в последния епизод на сезон 2, не знам какво да очаквам, но съм с изострено любопитство, има толкова много въпросителни и възможности за развитие на действието и героите.

Friday, May 17, 2013

Legit

"Legit" is legit!
Fox са решили да запълнят дупката, която остана след излизането на Louis CK в почивка, с друг комедиант - австралиеца Jim Jefferies.

Джим пренася stand up персоната си в сериала - арогантен, циничен, not giving a fuck. На пръв поглед нищо ново под слънцето, поредният хейтър на малкия екран. НО!

Под грубостите и цинизма, Legit разкрива историята на един мъж, който осъзнава, че е време да порастне. Джим взима решението сам, след като явно години наред не му се е налагало да му пука за каквото и да е било. Има успешна кариера, пари, жени...Няма катаклизми, няма отварящ очите момент, просто се случва някак естествено и Джим прегръща момента и отговорностите.

Готиното е, че Джим успява да направи този преход и без да прави компромиси със себе си, поведението и възгледите си. Големият и отговорен човек сякаш винаги е били вътре в него, просто е нямало нужда да се вади на показ.

Паралелно с хейта и класическите fart jokes, Джим налага и темата за живота на инвалидите и хората, които се грижат за тях - роднини и приятели. Темата е представена без никакви табута, къде за комичен ефект, къде за да образова масите.

Епизодите са кратки и при липсата на други читави комедии в момента,го препоръчвам силно. Все пак сте предупредени за висока доза gross effect & цинизъм.

Thursday, May 16, 2013

"Southland": Пети сезон




Имах няколко причини да съм скептична към "Southland". 

Първата е, че обичам old school полицейски сериали, уви обаче вече почти не се правят такива. Напоследък в жанра има твърде много наука или свръх естествени умения. Отделно традиционно добрите полицейски сериали се развиват или в Ню Йорк или в Чикаго, L.А. вариантите някак все не се получават, с малки изключения. Едното е „The Shield“, другото “Southland”. 


В началото нямах вяра, но бързо се запалих. Сериалът има редица качества: чудесно заснет и монтиран; много силни герои - без отявлено добри и отявлено лоши; тук там се появяват известни актьори, които обаче винаги играят противоречиви персонажи. 

Сериалът е бърз. Разказва повече за живота на детективите и униформените, но личните истории на полицаите се преплитат със случаите, по които работят.  Още в първата серия официално на преден план са образите на красивите детективи и на русия новобранец (добра роля на Бен Макензи, помните го като Раян в "The O.C."), но като най-силен се очертава Джон Купър, в ролята неизвестният Майкъл Кудлиц. И така до настоящия 4ти сезон, като междувременно през полезрението ни минават редица персонажи и актьори, дори Люси Лю. 



Особено внимание заслужава и Реджина Кинг в ролята на детектив Лидия Адамс. Ужасно ми се искаше да продължат връзката й от трети сезон, но не би. В 5ти сезон обаче положението с мъжете в живота й пак дава признаци да е интересно със завръщането на познато лице. 


Настоящият 5ти сезон стартира на 13 февруари, леко слабо според мен, но пък навакса след невпечатляващия първи епизод. А епизод 10 е направо шедьовър. 

Вероятно няма нужда да казвам, че силно препоръчвам "Southland". 

Tuesday, May 14, 2013

"Suits": Втори сезон

Подходих към вторият сезон на „Suits“ с леко недоверие, основно защото винаги номер две е по-зле от номер едно. А и в случая беше и страхотен първи!

Ако не сте гледали въобще „Suits“, препоръчвам! По принцип не обичам адвокатски сериали, не ги харесвах дори и преди десет-петнайсет години като бяха на мода, но този е готин. На кратко: ужасно готиния Харви – най-добрият „closer“ (адвокат, който приключва делата без да стигат до съд) наема брилянтно умен младеж (Майк), който владее право по-добре от завършилите Харвард защото има визуална памет и талант и си изкарва хляба като взима изпитите по право на други хора.

Като много втори сезони и тук нещата тръгват надолу: проблеми, вътрешна война във фирмата, неуспехи. И така до момента, в който почти няма останал добър герой освен бабата на Майк.
Втори сезон е различен. В първи епизодите са стандартното Харли взима дело, Харли печели делото като badass пич, често с помощта на Майк, на който му идва някакво прозрение. Във втори сезон не е точно така.

 Всъщност обаче втори сезон е дори по-добър, защото има по-малко клишета, победите не са чисти и често са Пирови, Харви не винаги побеждава мазно и с финес, Майк не е перфектен, а Дона, Рейчъл и Джесика са по-секси.

Накратко, гледайте и двата сезона! Сериалът е супер.