Pages

Sunday, March 31, 2013

Game of Thrones S03E01



Та-дам! Тази вечер бяхме не прожекцията за фенове на премиерата на трети сезон на "Игра на тронове" за България. Което е доста яко, защото предвид часовата разлика, всъщност май го гледахме преди официалната премиера в Щатите.

Сезон три продължава точно там където свърши сезон две, без особен гръм и трясък. Ако си спомняте и началото на втория беше така и започвам да си мисля, че е търсено. 

По същество без много spoiler alerts:

- Тирион изглежда добре физически, но духът му почти го няма. Гледах няколко интервюта с Пирът Динклидж тези дни и не знам дали е защото героят му е в такъв период или просто си е такъв, но в имах усещането, че не играе, а е себе си. Интересно ми е да видя как ще се развие героят. Слабост ми е, наистина искам всичко да свърши добре за него и просто да се оттегли на някъде с героинята на Сибел Кекели и да си живеят щастливо. Заслужава го, не че това се случва в прилични на средновековието драми.

- Нищо интересно около семейство Старк. И като казвам нищо, имам предвид нищо. Вероятно заради Ариа.

-На север положението никак не е хубаво. Това за сега ми е най-безинтересната сюжетна линия, но предвид, че зимата идва тепърва, може пък да ми стане интересно този сезон. 

- И разбира се Денерис. Денерис е прекрасна и тя и драконите й стават все по-готини. Ставам й все по-голям фен, а и около нея става все по-интересно. Освен това изглежда прекрасно! Чакам да видя кой първи ще пусне копие на колието й, защото искам такова. 

В едно израчение: зимата и Денерис се приближават към Кингс Ландинг с умерена скорост, но сигурно, докато Ланистърите все повече затъват - най-вече в собствената си арогантност. 

Аз лично очаквах повече от пилотния епизод. Не много повече, но все пак. Иначе един час мина ужасно бързо и нямам търпение за целия сезон. Може да гледате "Игра на торнове" по HBO България всеки понеделник вечер. Или просто да си го свалите, да не се залъгваме, повечето от вас ще си го свалят. Не случайно е най-даинлоудвания сериал на всички времена, което HBO смятата за комплиемнт.

Saturday, March 30, 2013

Borgen


"Borgen" е страхотен сериал. Абсолютно задължителен. Знам, че вие е писнало от политика предвид политическият ни живот напоследък и по принцип, но пък според мен това е дори причина. 

"Borgen" се превежда буквално като "Замъкът" - така в Дания наричат замъкът Кристианборг, в който се помещават изпълнителната, законодателната и съдебната им власт. Сериалът разказва как за първи път се качва на власт и управлява жена министър председател,  без задължилтелно да е търсена аналогия с реалната такава.

Първата жена министър председател на Дания се казва Хеле Торнинг-Шмидт, лидер е на Социалдемократите и управлява от 2011 до сега. В сериала главната героиня се казва Бригите Нюборг и е лидер на центристка партия, чиято политика е най-близка до Радикално либералната партия в Дания. Сериалът не е биографичен, но все пак фризират и обличат главната героиня като Торнинг-Шмидт.

Sidse Babett Knudsen в пилотния епизод в сцената на последния предизборен дебат.

Политиката


"Borgen" е вдъхновяващ. Връща ти вярата, че все понякога добрите идват на власт и въпреки тежките битки взимат правилните решения. Нюборг е от добрите, поне според мен. Тя вкарва повече жени в министерски съвет и в бизнеса, работи за зелената енергия, опитва да спре войни в Африка, въобще тя е министър председател мечта. В същото време е или по-скоро с времето става изкусен политик -  силна, пресметлива, мисли няколко хора напред, преценява противниците си, опитва се да играе играта по правилата, но и да постига това, за кое се бори.

Медиите


Медиите са вторият голям персонаж в сериала. През цялото време взаимодействието им с политиката и политиците върви като паралелна история. Както знаете, тоест вероятно знаете, свободата на словото е болезнена тема в Дания. Темата повече се върти около пресата и отразяването на исляма, аспект, който не е засегнат в "Borgen", но пък виждаме как пресата работи и или би трябвало да работи - от какво се случва около дебати, през как се използва информация и се решава какво влиза в новините, до намесата на таблоидите в личния живот да известните, дори когато това го застрашава.

Какво се случва с личния живот на успелите жени

 

 Личната история


Насред политика и медии, като теглиш чертата, "Borgen" е личната история на една жена, която постига страхотен успех и как това се отразява на нея и семейството й. Каква е ролята на мъжа на силната, успяла жена и къде остават децата; как се балансира, или по-скоро не се балансира, успешно между семейство и кариера; има ли право успялата жена на забежки и какво се случва с личния и сексуалния й живот. Тази страна на нещата е прекрасно разработена.


Асбек в ролята на Каспър Юл, spin doctor на Бригите Нюборг

 Персонажите


"Borgen" е пълен със ярки и силни герои от главната героиня и семейството й, през медийният й консултант (в ролята Johan Philip Asbæk), който си заслужава отделен сериал, останалите политици и образите на основните журналисти. Образът  на съпругът се оказва централен, защото както казва един от силните герои: "Работата на жената на министър председателят е да е  жена на министър председателят. Уви в твоят случай това е мъж и той ще трябва да направи някои жертви.". За мен лично мъжът на Бригите не се справя, но все пак това не го прави по-малко страхотен като герой и чудесно изигран от Mikael Birkkjær, както и да се чета това. 

На кратко


"Borgen" ни вкарва зад кулисите, но по един страхотен европейски начин. Произходът на сериал е сред най-големите му плюсове, въпреки че ще се наложи да гледате внимателно. Първите два сезона се намират по торентите с английски субтитър. На пръв поглед това изглежда затормозяващо, защото аз лично съм свикнала да правя 100 неща докато зад мен върви поредния американски ситком. С "Borgen" не се получава точно така. Иска сида седнете и да гледате внимателно. Обаче си заслужава!

Вижте и трейлъра.

Monday, March 18, 2013

Пореден трейлър на Game of Thrones 3


С приближаването на 31ви почти всеки ден има нещо ново около Game of Thrones 3. Като цяло кампанията е доста яка.

Вече си говорихме за първия трейлър, вторият не ме впечатли особено, но пък новият - трети, е доста як. Динамичен е, повече герои, сюжети и разбира се - дракони!

Enjoy! 

Friday, March 15, 2013

The Guys on "Girls" bounce back ("It's Back" S02E08)

The Guys
Както вече казах - изпитвам остра непоносимост към героините в "Girls".

"It's back" беше като сладко отмъщение, епизод, в който силите на доброто и нормалното надделяват и nice guys don't finish last. С изключение на Рей, Адам и Чарли са се измъкнали от връзките им се жени сукуби. Сори, но и Хана и Марни* са точно такъв тип жени.

Адам - Събина вече писа за него. Признанието му за отношенията му с Хана, вярно пред непознати, беше смело, логично и много лично, някак много автентично. И донякъде обяснява и защо на моменти откровено малтретираще физически и психически Хана. Можеби, казвам можеби, Адам наистина не е толкова дистърб и не носи мрак в душата си.
Радвам се за Адам.

Рей - гласът на опита, гласът на разума. Вече писах за връзките на хора с голяма разлика във възраста. Шошана иска да купонясва, Рей предпочита да си седи у дома и да чете книга (вярно върху чаршафи с еднорози и котенца). Вече е ясно, че в дългосрочен план, Рей ще бъде нараненият в тази връзка, Шошана е тотален пубертет.

The voice of experience се справя и с истеричната Марни. 

Чарли - way to rebound, bro. Далеч от уруспията Марни, успех в кариерата. Все пак Чарли си е Чарли и ще се пропука, пак for all the wrong reasons. 

* Марни - след Адам, тя сервира второто откровение в епизода - "аз съм хубава и умна, а изведнъж всички тия загубеняци край мен са по-подреден живот и кариири." Обобщава светогледа на жените в "Girls" и ме кара да се радвам на всяка кофти секс сцена, която включва Марни.

Sunday, March 10, 2013

Adam



Мисля, че имам кръш по Адам.

Адам със сигурност е най-развилият се през двата сезона персонаж, с изключение на Шошана. Всички останали сякаш си стоят на едно ниво емоционално. Включително Чарли, който е малко по-малко жалък напоследък, но все пак. 

През по-голямата част от първи сезон и аз като повечето хора, бях силно отвратена от Адам- ужасно луд, доста странен, до степен на кинки. И така до "Weirdos Need Girlfriends Too", когато изведнъж той се превърна в един от най-милите персонажи.





Във втори сезон Адам отново стана психо преследвайки Хана, пейки песни за нея, появявайки се в апартамента й през нощта. И така до "It's back" където на АА (Alcoholics Anonymous) чухме неговата версия за Хана, след което го видяхме на нормална среща с (за сега поне) нормално момиче и отново изкараха милата, нормална страна на Адам. Много мразя думата "нормален" м/у другото.


По същия начин се развиват и секс сцените с него - кинки до степен на унизителни за Хана в началото, до доста приятен секс между гаджета в същния епизод. Интересно ми е да видя секс с Адам в бъдеще. Имам силни подозрения, че ще няма да има нищо weird, защото според мен до голяма степен това идваше и от комбинацията с Хана - сексът винаги е комбинация.

Ок, Адам е леко луд и вероятно всички си мислим, че никога не бихме излизали с него. Обаче, ако сложим ръка на сърцето и погледнем назад, ще видим че в периода 20-26 повечето сме излизали поне с един хахо. Някои и след това. 



Имам кръш по Адам, което до голяма степен ще рече, че всъщност имам кръш повече по Адам Драйвър - актьора в ролята. Адам Драйвър е секси. Точка. И няма нужда да харесвам героя му или дори самия него, за да го призная.

Драйвър е мой набор, зодия Скорпион, което някои биха казали, че обяснява сексапила му. Роден в малко градче, след 9/11 се записва в армията и става морски пехотинец, но поради травма така и не заминава за Ирак. Завършил е Джилиард. 

Стига толкова, обещавам да спра да пиша за "Girls" за известно време. 

PS: Благодарности на HBO България за първите 3 снимки в поста. 

Saturday, March 2, 2013

Hart of Dixie


“Hart of Dixie” е симпатично сериалче. Мартин твърди, че дори краката на Рейчъл Билсън не го спасяват, но аз смятам, че е доста приятно - леко и секси без да е малоумно. Мисля и че си  струва дори само заради долната сцена с Крес Уилямс (в дясно на снимката).   


Д-р Харт (Билсън) иска да става хирург, но шефът й в Ню Йорк твърди, че й липсва отношение към пациентите и препоръчва да изкара поне 2 години като GP. Така Харт приема покана (която оказва се е от истинския й баща) да отиде в малко градче на юг. Още слизайки от автобуса, естествено, среща златното момче на града и някъде към 15мин на първа серия се досещате, че ще има врътка около тях. Това по-тъпо нямаше как да ви го разкажа, но факт - това е основата на плота.

Въпреки привидно плоския плот обаче, сериалът е доста ок. Няма да поумнеете от него, нито да осмислите живота си,  но пък ако ви се глада нещо леко с хубаво чувства за хумор - do it!


Иначе Рейчъл Билсън е секси и умна актриса също с чувство за хумор. Винаги съм я харесвала повече от Миша Бартън. Стайлингът на сериала е доста готин, въпреки някак да не вярвам хората да се обличат така в Алабама. Билсън през цялото време е качена на едни безумни токове и платформи. Действието се развива в много малък град, а тя върви пеш през гората до работа на платформи?!? Give me a break!

“Hart of Dixie” е близо до края на втория си сезон, тъкмо идеално време да дръпнете и гледате първи.