Pages

Tuesday, February 26, 2013

A Guy's 2 Cents on the Boys in "Girls"

The Boys
Пичовете в Slate бяха възхитени от този епизод, аз не. Сценарията на този епизод е на Murray Miller, не на Лена Дънам, и ще годе успешно улавя и предсатвя динамиката на един bromance 

Обаче цялата история беше съшита с едър индиански бот. Признавам си, че кучкарят в мен надделя и вниманието ми беше изцяло фокусирано върху кучето, вместо върху пичовете, които разкриваха душите си.

Ако Сизър Милан е гледал епизода, ще се съгласи, че историята е тотална бутафорна. 

Няма как куче, с подобно агресивно поведение, да позволи на непознат да го доближи и да го поведе.

Няма как куче с такова поведение да позволи да му сложат намордник. Точка. Става само след упойка.

Никое куче, което мрази човечеството, няма да ти седне в скута на непознат за закрила. 

So in a nut shell, this ruined it for me.

One man's thoughts on another man's trash

This pic has nothing to do with the TV series "Girls", but that's Google pulled when I typed girls.
I have an woody now!
За разлика от Събина, аз съм пропуснал цялaта сюжетна линия за Пепеляшка в епизод "One Man's Trash" (S02E5) на Girls. 

Не разбирам какво се опитва да постигне Лена Дънам с абсурдното облекло и кадри с мъртвешки бледите покрите с целулит бедра на Хана. Ок, Girls не е Sex & The City, героините не са фотомоделки, тогава защо? И не е за да не убеди, че Хана е много неебателна за външния си вид и колко добре се чуства в собствената си кожа. Самата тя се хвалеше преди няколко епизода, че е успяла да свали няколко паунда, така че...

Цялата динамика на мимолетната връзка на Хана с Джошуа чудесно илюстрира защо избягвам да излизам с жени 5-10 години по-малки от мен. Различни приоритети и светоглед в следствие на различен житейски опит. Джошуа е носителя на автентичния житейски опит - както на успехи така и на поражения. 

Хана е на 24 и животът ѝ никога не е бил особено сложен, никога не ѝ се е налагало да се бори сериозно за нещо. Както ще се разбере и от един от следващите епизоди, тя винаги има спасителна мрежа под себе си и в този омекотен сват, единственото автентично преживявание за нея е това някой да я удари по гърдите и после да се изпразни върху тях. That's the real life for her and that's her drama. 

Реакцията ѝ, когато Джошуа казва, че трябва да отиде на работа, също е показателна, колко далеч от реалния свят и света на Джошуа е Хана.

Не мисля, че епизода беше сън или блян. Просто връзката им няма начин да продължи повече от двата дена заедно без да се изроди и да нарани един от двамата.

Wednesday, February 13, 2013

Girls: нереална история?


Снощи изгледах насъбралите ми се няколко епизода от "Girls", последния го гледах два пъти един след друг. Породиха ми се доста мисли. Явно не само на мен, серията е отразена в Daily Mail, Slate разбира се,  Esquire, Huffington Post. Аз лично най-харесах коментара в Huffington, а това че всяка седмица различен мъж от екипа на Esquire пише за сериала леко ме потресе. Дори само този факт, някак автоматично вкарва "Girls" в топ 10 на десетилетието.

Основните критики са, че това е нереална ситуация или просто фантазия на Хана. Истината според мен е, че в живота се случват такива "нереални" ситуации. Рядко се женим за тях и им раждаме деца, но физически (и не само) неперфектни жени като Хана и привидно перфектни мъже като Джошуа понякога се срещат, привличат се, биват заедно, разделят се. Случва се, честно. Перфектните и неперфектните не се привличат само с подобните си, просто защото това са крайни категории и всеки е свободен да харесва своя тип фрийкове. 

Но не това беше посоката, в която се замислих аз. Аз се замислих как след като в две серии подред беше показана всичката уродливост на Хана в тази я видяхме друга - по-спокойна и нормална. Истината е, че всеки има свободата и шанса да  е wierd колкото си иска, стига да не пречи на останалите и вероятно повече сме странни и луди, погледнати от страни. Тази серия някак върна вярата, че поставени в "нормални" условия все пак и Ханите  на света могат да са "нормални", красиви, романтични и да се усмихват нежно на мъжа срещу тях, Разбира се, всеки може да е романтичен - въпрос на лична дефиниция.

Иначе сериата беше чудесно написана, изиграна и заснета, а секс сцената е една от най-добрите в сериала до тук. 

Game of Thrones Season 3 "Chaos" Trailer




Вчера случайно открих, че е излязъл трейлъра на "Game of Thrones" 3. 

Честно казано бях изненадана, че не съм го засякла споделен в мрежите, обикновено доста се шуми около "Game of Thrones" и нормално, сериалът е awesome! Всъщност и аз точно така се зарибих преди година - реших да видя защо по дяволите всички говорят за това и не можах да се отделя до последната минута на последния епизод на втори сезон. 

"Chaos",  както е името на трейлъра, е семпъл и показва 11 (поне аз толкова преброих) от основните герои. В глас зад кадър Питър Бейлиш, в ролята Ейдън Гилън, който познаваме от големия The Wire, говори за хаоса. 
 
На пръв прочит, ако човек само гледа актьорите, които се появяват на екран, би решил, че това са героите, над които ще има фокус в сезон 3. Ако обаче сте запознати със сериала и следите думите на Гилън, ще видите, че всъщност всяка фраза се отнася до историята на конкретния герой, а самият Бейлиш в крайна сметка така и не се появява. Което е и в синхрон с героя Питър Бейлиш, който той всъщност си играе насочва историите на много по-влиятелни от него герои без никога да е в центъра на вниманието.

На мен "Chaos" ми хареса по горните и още една причина. А именно - единственият герой, който виждаме два пъти е този на Питър Динклидж! Нещо повече, той "затваря" видеото. Обичам Питър Динклидж, обичам и героя му - най-силния, променящ се и израстваш герой. 

Прекрасната Sibel Kekilli му партнира чудесно, но повече за сериала,  Динклидж и Кекели, в дните преди 31 март, когато е премиерата на сезон 3. Сега enjoy "Chaos" и stay tuned за трайлър с кадри от филма на 25 февруари! 

Wednesday, February 6, 2013

How I Met Your Mother S08E15 "P.S I love You"

Remember these guys? They used to be cool! Used to!
Вече писах, че сценаристите на HIMYM очевидно изпитват трудности да запълнят оставащите 7-8 епизода от този сезон, а трябва и още един цял сезон да изфабрикуват.

Снощи бяхме подложени на ретроспективни сцени от живота на Робин, Лили и Маршал. Понеже сценаристите не знаят как да закарат успешно сериала до финалната права и цялата момента ситуация е тотално осрана, те решават да прибягват до евтини трикове като бутафорни истории от далечното минало на героите. Скоро може да очакваме и епизод със сцени от стари епизоди и сезони.

Другата подсюжетна линия - Тед и стокърката, също е доста постна и изтъркана. Вече сме претръпнали на кофти връзките на Тед и залитанията му по жени със сериозни умствени проблеми.

So the verdicts is "Not Cool!"

How I Met Your Mother S08E14 "Ring It Up"


С малко закъснение, днес ще сервирам поредната порция хейт по адрес на HIMYM.

14ти епизод бързо смачка малкото надежда, че сериалът ще живне и следващите 8-9 епизода+цял сезон няма да има вкус на кафе за 30 стотинки от улична машина, след като с години си блъскал венти латета от Starbucks.

Ако преди няколко епизода превъплащението на Лили в Омар от The Wire беше готина заигравка и намигване към един от най-яките телевизонни сериали евър, то в този епизод сценаристите са били толкова безпомощни, че са плагиаствали безпощадно от Scrubs.

Това е сцена от Scrubs от преди няколко години:



Сценаристите на HIMYM са решили да използват темата и да ни отегчават с нея цели 20 минути. Даже не са се опитали да я доразвият, просто са я клонирали. На всичко отгоре бяха включили и част с мюзикъл, което винаги е бъз кил.

Освен, че явно са закъсали за материал, сценаристите май не знаят и какво да правят с Барни и Робин. Всички вече знаем, че "your aunt Robin did this and this and that bla bla" и явно накрая не е женена за Барни. За това и не ни пука за връзка на Барни и Робин и никакви роматични жестове с предложения на покрив, свещи и рози и публични прояви на страст няма да ни трогнат. Никой не иска да гледа една предизвестена смърт, която е и скучна. А и не им отива, нито на Барни да е толкова влюбен и грижовен, нито на Робин, която винаги е била като буца лед (кой си зарязва кучетата във ферма бе ей!)

Малко по-късно ще драсна няколко реда за последния епизод от снощи. Peace out.

Tuesday, February 5, 2013

More guy thoughts on "Girls"

"Girls" S02E04 - Reality Bites!
Няколко дни след като J. Maureen Henderson доста основателно разкритикува Girls, че няма нищо общо с реалния живот на типичния представител на Поколението Y, четвъртият епизод от втория сезон ("It's a shame about Ray") сервира сериозна порция reality check на всички герои.  And it felt fucking good!

Снощи си дадох сметка, че не изпитвам симпатии към нито един от героите в сериала. Даже напротив, леееко са ми противни и ги презирам, но пък не мога да отвърна очи. Всички те, с изключение може би на Рей, идват от богати семейства, завършили са скъп и престижен частен университет, и както посочва Henderson - парите никога не са проблем за тях. А да, и всички до един са доста незрели, надути и арогантни. Същият набор от герои имаме и в MTV сериала "Underemployed" , но тези на "Girls" са доста по-автентични. 

Признавам си и че познавам такива хора в реалния живот и не питая топли никак топли чуства към тях, което рефлектира и на отношението ми към героите в сериала.

Явно не съм единственият, който е набрал на мацките. Пичовете от Slate.com явно изпитват същите чуства към "Girls", защото също се чудят дали някога героите на сериала ще порастнат. 

Но да се върнем на снощния епизод:
1) За Хана "adult" е равнозначно на готвенето на вечеря и каненето на гости в квартирата. Точка!
2) Джеса винаги е била wild spirit, но не е никак трудно да си бохем и да обикаляш света, когато родителите ти явно са червиви с пари.
3) Марни - с претенции, че е нещо велико, с грандиозни планове и очаквания за кариера и живота ѝ. Ако не се държеше като total cunt (само на мен ли ми се струва, че Марни само си мисли, че има връзка с артаджията?) към бившия си, бих изпитал симпатии към нея, защото времето след университета и търсенето на истинска работа и развитие е супер тегав период.
4) Шошана живее с представи за света извадени от Космополитан.

Снощи ми се стори доста забавно, че самите герои повдигат темата за кофти секса. Никой в този сериал не прави нормален секс. Винаги е awkward, non-satisfying banging. What is wrong with you people?
В заключение ще цитирам Haglund от Slate: These are horrible people.

I second that!